Arbetslösa, Sveriges Romer?

Häromdagen hörde jag av en händelse på Sveriges Radio P1, där man i anslutning till nyheterna diskuterade romernas (vad som förr kallades zigenare) situation i framförallt Ungern. I Ungern, som har en högerregering, så har man tydligen tvingat ut arbetslösa romer att utföra arbetsuppgifter som exempelvis renhållning av gator, mot en ersättning som enligt den svenske expert som plockats in för att analysera situationen var lägre än vad som i annat fall vore möjligt att betala i lön till en anställd.

Jag har inget emot romer, och det suger säkert att sopa Budapests gator för en spottstyver. Men vad som förundrade mig var att man förfasar sig över detta i svensk radio, när situationen är densamma i, även det högerstyrda, Sverige. Här är dock skillnaden att det inte är en specifik etnisk grupp som tvingas arbeta för slavlön, utan en social grupp, de arbetslösa.  Är du arbetslös i Sverige, oavsett om du är infödd eller invandrad, så löper du stor risk att sättas i så kallat samhällsnyttigt arbete, mot en ersättning som är helt orealistisk att försörja sig på, såvida du inte redan är bostadslös och bara behöver pengar till mat och brännvin. (Faktum är att det vore förmodligen mer fördelaktigt att få betalt direkt i brännvin som förr i världen, då kunde man välja själv om man ville dricka upp det själv eller sälja det vidare med förtjänst. Tyvärr skulle det väl vara omöjligt ur  moralisk synpunkt, samt att det skulle skada systembolagets försäljning och innebära skatteförlust.)

Om du som arbetslös har blivit intvingad,i den så kallade Jobb och utvecklingsgarantin (som garanterar att arbetsgivare får tillgång till gratis, utbytbar arbetskraft) så har du i praktiken skrivit på att såvida du inte lyckas ordna arbete inom en viss tid så ska du utföra samhällsnyttigt arbete på obestämd tid, den ökända Fas 3. Om du dessutom saknar A-kassa så kan du vänta dig en ersättning på cirka 176 kronor om dagen efter skatt. I utbyte mot denna ersättning förväntas du tillbringa 8 timmar om dagen med att exempelvis vika grattulationskort, som sedan skeppas till försäljning i Norge eller Tyskland.

Men det är tydligen värre när det händer någon annanstans än i vårt kära Sverige, som kan vara hur dåligt som helst men ändå är bättre än alla andra länder. Eller?

PS. Tyvärr har jag inte lyckats lokalisera radioprogrammet på Sveriges Radios hemsida.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0