Vaccin mot svin(influensa)

De senaste dagarna har det debatterats ganska flitigt, inte minst i Sveriges Radio, om massvaccineringen mot svininfluensa som genomfördes för ett par vintrar sedan. Statistik visar nämligen att i länder som vaccinerade i mycket mindre utsträckning, eller inte alls, exempelvis Polen och Nya Zeeland, så har dödligheten i den nya svininfluensan varit lika låg som i Sverige, där väldigt många vaccinerades. Däremot har ett antal unga människor drabbats av narkolepsi som biverkning av vaccinet.

Det är tragiskt att människor får otrevliga biverkningar av ett vaccin, framförallt om de sannolikt har vaccinerats i onödan. Men om vi nu ska förfasa oss över det, får man ju tänka sig det omvända scenariot: hade vi varit mer nöjda om tusentals eller miljontals fler hade strukit med i andra länder? Hade det känts bättre om vi hade haft "rätt" i Sverige? Hur hade diskussionen gått nu om vi hade valt bort vaccinering i Sverige och några tiotals tusen hade dött? Sådant här är ju alltid en chanstagning, oavsett om man väler vaccin eller inte vaccin så vet man inte om man hade behövt det förräns i efterhand. Och om det då visar sig att man hade behövt det, och inte blev vaccinerad, så är man död och då är det för sent att göra något åt det.

Oavsett vilket så bör vi komma ihåg att det faktiskt inte är meningen att vi ska överleva. Oavsett om man tror på Gud, någon annan gud, eller enbart på naturen, eller inte på någonting så är faktum att vi är avsedda att stryka med, hellre förr än senare. Om det vore meningen att vi skulle leva, skulle vi inte kunna dö. Sjukdomar, oavsett om de är naturens sätt att hålla en arts population på rimlig nivå, eller någon högre makts straff mot våra synder, eller hur man än ser på det, är en minst lika självklar del av v'ärlden som människor. Vill vi sätta oss upp över detta faktum så får vi väl helt enkelt leva med konsekvenserna.

Annars får man väl göra som på den gamla goda tiden, se till att dö i strid, gärna på något plundringståg till sydligare trakter, innan man hinner dö av sjukdomar eller ålderskrämpor. I vår så kallat moderna tid så får man väl supa ihjäl sig på semestern istället.

Pension(?)

Nu har vår store ledare, statsminister Flintfeldt, som bekant föreslagit att pensionsåldern bör höjas till 75 år. Annars kommer vi inte att kunna behålla den välfärd som regeringen febrilt jobbar på att avveckla.  Han har genast fått uppbackning av framstående personligheter inom svenskt kulturliv, som Blondin Bella, som glatt meddelat att hon tänker minsann jobba tills hon dör (förhoppningsvis snart) och det gäller bara att se till att ha roligt och se jobbet som en livsstil, snarare än ett tvång.
Om vi bortser från det faktum att det är ett tvång att jobba, eftersom naturen har gjort det till ett krav att äta och inte frysa arslet av sig, så kan ju faktiskt inte alla leva på låtsasjobb som bloggare eller statsminister. Det är nog ganska få som drömmer om att arbeta tiotals år som städerska eller sopåkare när de är barn. Inget ont om dessa jobb i sig, de behövs verkligen och därför behövs det också människor som av en eller annan anledning inte utbildar sig till något välbetalt akademiskt arbete, eller blir egna företagare, utan får hanka sig fram dag efter dag på ett underbetalt "skitjobb". Alla samhällen genom historien, inte minst så kallat socialistiska samhällen, bygger på att det finns fler fattiga än rika.
Men för att återgå till pensionsfrågan, varför inte helt skrota alla pensionssystem, och införa det som förr i tiden populärt kallades för ättestupan? Låt bara dem, som har lyckats skapa sig en förmögenhet, leva som åldringar på sina egna resurser, och avliva de fattiga när de inte längre orkar arbeta. Det vore åtminstone ärligare, och förmodligen humanare, än dagens system. För att inte tala om mer samhällsekonomiskt.
Ett annat altenativ vore att ersätta alla beslutsfattande positioner och högre tjänstemän inom kommuner, landsting, riksdag och regering med åldringar som inte längre orkar med sina gamla jobb. Då skulle vi få ett samhälle med erfarna och visa ledare, ungefär som ett byäldsteråd i stor skala, som säkerligen skulle kunna styra landet bättre. Riksdagsledamoter och komunalpolitiker i god, arbetsför ålder skulle samtidigt frigöras för mer samhällsnyttigt arbete, och det skulle eliminera förekomsten av karriärpolitiker som är ute efter att sko sig själva, alltså majoriteten av allihop.

Kärnvapen, bra för freden

Det har ju talats länge om huruvida Iran försöker utveckla kärnvapen, de själva hävdar att de inte gör det, alla andra hävdar att de gör det. Det är klart som fan de gör det. Frågan är snarare, varför skulle de inte göra det? Kanske inser Iran att det är deras enda chans att i det långa loppet undvika att bli invaderade av väst? Om jag fattar det, så lär Irans ledare också fatta det.

Nordkorea har fattat poängen för länge sedan. Man jävlas inte med någon som har kärnvapen. Då kan man ha vilken vansinnig, totalitär regim som helst och komma undan med det. Som en nordkoreansk militär ledare sa "USA attackerar aldrig ett land med kärnvapen". Nordkorea sträcker sig också till att hävda att Khadaffi åkte dit på att Libyen gått med på att avveckla sitt kärnvapenprogram, som  synes här i New York Times i våras.

http://www.nytimes.com/2011/03/25/world/asia/25korea.html


Det ligger säkert mycket i detta, även om USA och andra västländer förnekar det. Man kan ju ta kriget i Irak som ett exempel. Där invaderade man landet med den påstådda förekomsten av massförstörelsevapen som skäl. Men inte fan hittade man några sådana vapen, eftersom de förstås aldrig fanns där från början. När det gäller Iran så finns det starka indikationer på att kärnvapen håller på att utvecklas, så då borde väl det vara skäl nog att anfalla för länge sedan? Men nej, det törs man tydligen inte. Att väst ska  bojkotta Iransk olja är nog ganska meningslöst, då behovet av denna olja lär vara större än Irans behov av att sälja den.

Faktum är ju också att om det inte vore för kärnvapen, så skulle vi inte ha haft kalla kriget, då skulle vi ha haft ett tredje världskrig, förmodligen fler om det hade funnits några kvar att slåss efteråt. Om det är bra eller dåligt kan väl förmodligen diskuteras.


RSS 2.0