Banker

Det är egentligen märkligt att banker har tillåtits få ett så stort inflytande i såväl enskilda människors liv, som hela det globala samhällets uppbyggnad och välgång. De stora bankerna är de överlägset mäktigaste aktörerna på det politiska fältet, regeringar och religioner inräknade.
Särskilt märkligt är det då en bank inte själv producerar något eller utför några tjänster som genererar pengar. En bank skapar inget, den existerar genom att förvalta, eller snarare förskingra, andras pengar. Egentligen skulle man kunna säga att banken inte finns, då dess kapital är någon annans. En bank är bara ett stort luftslott.
Ändå, trots att bankerna således är parasiter, så har de en status i samhället som vi får gå tillbaka till religionens status på medeltiden, eller dess status i icke västerländska länder idag, för att finna någon motsvarighet.
Våra så kallade ledare hyllar bankerna som om det inte bara vore en självklarhet att bankerna finns där, utan också helt nödvändigt för vår existens. Ungefär som solen, lika självklar som nödvändig och därför helt ointressant att ifrågasätta.
Vanliga människor fruktar bankerna och krälar vid dess fötter. De vet, att precis som kyrkan förr i världen hotade med helvetet och evig fördömelse om man inte följde dess bud, så hotar bankerna deras nuvarande liv här på jorden. Och medan fruktan för fördömelsen i efterlivet bygger på tro, så behöver man inte tro för att inse bankernas makt.
Det är ju nämligen så att de allra flesta aldrig kan köpa ett hus, en ny bil, eller knappt åka utomlands på semester utan en banks gunst i ryggen. Det innebär förstås också att det är människors sug efter, oftast onödig, konsumtion som är förutsättningen för bankernas existens, men mer om detta senare i ett eget inlägg. Bankerna kan, om man inte uppfyller deras krav, lägga alla materiella drömmar i ruiner. Och det är inte bankernas pengar man måste fjäska för att få låna, utan andra kunders, som sitter i samma sits!
Till skillnad mot förr, när man kunde välja att ha pengarna i madrassen och skita i bankerna, så är det inte längre möjligt. Hur kan man i dagens digitaliserade samhälle få ut sin lön i kontanter utan att gå till banken? Och om man nu skulle lyckas med det, så gagnar det föga. Man måste ha banken till hjälp för att betala allehanda räkningar. Men till skillnad mot det glada 1900-talet så går man nu inte längre till ett bankontor och betalar sina räkningar i lucka. Nej, man sitter snällt hemma framför datorn och knappar in OCR nummer tills fingrarna värker och ögonen går i kors.
Som tack för att man sköter bankernas arbetsuppgifter åt dem, så tar de ut en nätt avgift, som helst dras från den sista hundringen man har på kontot i mitten av månaden, och så kan man minska ner på sin personal och tjäna mer pengar. Inte heller finns det egentligen något al av bank att anlita, när det bara fins ett fåtal jättebanker kvar, som är av samma skort och korn. En jämförelse med bensinmarknaden och deras synkroniserade prishöjningar kan göras.

Ytterliggare ett intressant fenomen är, att då bankerna, tydligen, är så oerhört viktiga för samhällets fortsatta existens, så är det via statskassan alltid skattebetalarna som får rycka in och rädda bankernas skinn när de i sin girighet och inkompetens har slarvat bort "sina" pengar. Då finns det uppenbarligen kapital att ta av dessutom, när det aldrig finns pengar till exempelvis sociala åtgärder i samhället. Det kapital som gick åt till att rädda banker vid senaste finanskrisen kunde säkerligen ha hållt världens fattiga miljoner med mat i åtskilliga år framöver, om det hade funnits något itresse för sådant. Men så länge Svenssom och hans motsvarighete i andra länder får åka sin vecka till Thailnad varje vinter och aortera på sitt överbelånade hus, så är han nöjd.

Om  bankerna ändå vore den samling feta, bökande svin som de så lätt kan liknas vid så hade de åtminstone kommit till användning för de människor de själva hjälpt till att utarma.

PS: Grisar är intelligenta djur, och inte alls så smutsiga som ryktet gör gällande. Liknelsen vid banker är inte menat som nedsättande gentemot dessa djur. Bilden nedan får dock illustrera bankens välförtjänta öde.





Kommentarer
Postat av: Karpstryparn

Mycket bra inlägg. Som jag skrev i fredags kväll så tror jag att denna blogg har förutsättningar att komma långt, hur långt det blir återstår ju att se.

2012-01-08 @ 20:09:06
URL: http://www.karpstryparn.blogspot.com
Postat av: MissCatArcer

Jag tycker det är bra att det kommer fram "enklare" (lekmannaterms ;P) tankegångar omkring dessa faktum då det diskuterats mycket under flera år.

För budskapet vidare, hoppas på mer läsning framöver. Ta gärna en titt i mina funderingar också.

Lycka till!

2012-01-09 @ 08:11:00
URL: http://askorbinsyra.wordpress.com
Postat av: Anonym

Tack, MissCatArcher och Karpstryparn, för uppmuntran.

2012-01-13 @ 10:33:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0