Nationaldagen

Sveriges nyaste, mest omstridda, och minst allmänt kända varför vi firar den över huvud taget,helgdag är här.

Sedan några år har många av Sveriges kommuner anordnat officiella firanden, då man bland annat brukar ta tillfället i akt att välkomna nya medborgare till landet. Detta är förstås något som ogillas av många av landets mer högerorienterade invånare.

Men det är väl ganska självklart att människor som kommer från länder med krig, (annat) politiskt förtryck, (ännu värre) fattigdom och bra väder känner för att fira Sverige? De har ju åtminstone en anledning.

Betydligt mer förvånande är ju att den del av befolkningen som kallar sig mer eller mindre nationalistiska, patriotiska eller dylikt vill fira. För det land de firar finns ju inte i på riktigt. Efter de senaste decenniernas nedskärningar, åtstramningar, besparingar och allt vad det heter finns ju inte mycket av det närmast mytiska rika Sverige kvar.

Det är väl också typiskt svenskt att de som hyllar sitt eget land med flagga, nationalsång och dylikt någon dag som inte sanktioneras av staten anses som rasister, medan den stora massan inte bryr sig vilket som.

De som är mest sugna på att hylla Sverige är ju de som borde bojkotta firandet mest.

Äkta svensk ironi.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0